Kanelbullar på jäsning!

Kanelbullar på jäsning!

Vad trodde ni? Det är ju Kanelbullens dag! Och vi älskar kanelbullar i vår familj.
Det här är en ganska traditionell vetedeg, men jag har ökat smörmängden lite och dragit ner på sockret.
Degen funkar även jättebra till lussekatter eller släta bullar. Så kör igång bara!

Ingredienser, ca 24 bullar
500 gr vetemjöl
250 gr standardmjölk
60 gr socker
10 gr salt
7 gr kardemumma
2 ägg (1 till pensling)
10 gr jäst
100 gram osaltat smör i tärningar (rumstempererat)

Fyllning kanelbullar
100 gr rumstempererat osaltat smör (rumstempererat)
75 gr socker
20 gr mald kanel

Gör så här:
1. Rör ut jästen i mjölken och häll sedan i alla ingredienser förutom smöret.
2. Arbeta degen med en degblandare på låg växel i 6-8 minuter.
3. Öka till mellanväxel och arbeta in smöret, lite åt gången tills du fått en blank och smidig deg.
4. Täck med bakduk och jäs i 1 till 2 timmar, eller tills degen har ökat till dubbla storleken.
5. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Ca. 50×40 cm.
6. Rör ihop fyllningen och bred ut den över degen. Lämna 5 cm mot den kant som är längst ifrån dig.
7. Rulla degen ganska tajt och skär 24 bular (ca 2 cm bitar alltså).
8. Lägg bullarna på två plåtar med bakplåtspapper eller silpatmatta under.
9. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1-2 timmar.
10. Vispa upp ett ägg med lite vatten och en nypa salt.
11. Pensla bullarna och baka av i ugn på 225 grader i ca. 15 minuter, eller tills bullarna är mörkt gyllenbruna.

Tips från coachen: Öka mängden kardemumma för en mer vuxen smak. Och för guds skull, stöt hel kardemumma! Köp inte färdigmalen, den har ingen arom eller karaktär.
Experimentera också med andra fyllningar. Mandelmassa, choklad, apelsinzest eller rostade nötter.
Testa även en annan
kanel. Den kanel du köper i mataffären är oftast Kassiakanel som anses vara av sämre kvalitet. Gå till en kryddaffär och köp Ceylonkanel (kallas även äkta kanel) istället.

Kommentera