Vörtbröd

Vörtbröd

Då var det dags! Julen är här och nu ska vi baka vörtbröd. Det här receptet innehåller både jäst och surdeg.
Du kan utelämna den ena eller andra, men inte båda. Det jäser dåligt då. Om du inte har en surdeg så får du först sätta en. Det tar runt 5 dagar. Recept här.
Nu kör vi!

Dag 1 – Fördeg (Sponge)
2 gr jäst
300 gr vatten
150 gr vetemjöl
150 gr siktat dinkelmjöl

Rör ihop jäst, vatten och mjöl. Täck med plasfilm och låt stå i rumstemperatur över natten (eller minst 8 timmar).

Dag 2
10gr jäst
300 gr svagdricka
150 gr vatten
100 gr flytande vört
50 gr mörkt muscovadosocker
Sponge från dagen innan
150 gr rågsurdeg
100 gr rågmjöl
200 gr siktat dinkelmjöl
500 gr vetemjöl
10 gr malen kardemumma
10 gr malen ingefära
10 gr malen pomerans
100 gr russin
20 gr salt

  1. Blanda allt utom saltet i degblandare tills degen gått ihop. Låt sedan stå i ca 45 minuter.
  2. Tillsätt nu saltet och knåda i 10 minuter på 2:ans växel. Låt vila i 10 minuter, tillsätt nu russinen och kör sedan 5 minuter till på samma växel.
  3. Första jäsningen: Placera degen i ett inoljat plasttråg och jäs den i rumstemperatur i ca 2 timmar. Gör minst två hopslagningar under denna tid för att spänna glutentrådarna och stänga in så mycket luft som möjligt.
  4. Andra jäsningen: Dela degen i två eller tre delar, forma bröden till avlånga limpor och låt jäsa till dubbel storlek.
  5. Skjutsa in bröden i ugnen (250 grader) och släng in en näve isbitar på den nedersta plåten. Baka i cirka 10 minuter eller tills brödet börjar ta lite färg. Öppna därefter ugnen och vädra ut ångan. Sänk till 200 grader och baka till bröden har en innetemperatur på 98 grader. Hur lång tid det tar, beror på hur stora bröd du gjort, men räkna med mellan 30 och 40 minuter.

Avnjuts med kokt skinka, senap och en god öl (eller julmust).

Tips från coachen: Blötlägg russinen dag 1. Om inte kommer de dra fukt ur degen.

Kommentera