Bruschetta

Karljohansvamp!
Karljohansvamp!

Det här är en av mina absoluta förrätter, alla kategorier. Det är så enkelt och så jäkla gott. Men, som alltid med italiensk mat så måste råvarorna vara bra, annars blir det… pannkaka. Hmm, kanske skall lägga in ett recept på det också. Pannkaka alltså. Mer om det en annan gång. Här kommer mina recept på ”Bruschetta ai funghi Porcini” och ”Bruschetta Caprese”. Ingredienser, 4 personer Ett gott surdegsbröd Ca. 400 gr Svamp (gärna Porcini, alltså karljohansvamp) 400 gr Tomater (jag brukar använda små plommontomater på kvist) 250 gr buffelmozzarella Olivolja Smör Balsamico Vitlök Backtimjan Basilika Bladpersilja Salt och svartpeppar Gör så här: Börja med svampen. Skiva i tunna skivor. Hetta upp olivolja i en låg panna tillsammans med en hel vitlöksklyfta och ett par kvistar timjan. En för djup panna och för låg temperatur skapar ånga och det kommer sluta med att du kokar svampen. Så lågt och hett skall det vara. Ta ur vitlöken och timjankvistarna innan du lägger i svampen. Salta med en gång för att dra ut vätska och stek sen ganska hårt. Den skall få färg. Ställ av värmen. Skiva brödet och gnid in med olivolja. Hetta upp en grillpanna. Medans du värmer grillpannan, skiva tomaterna fint och blanda med riven basilika, olivolja och lite balsamico. Salta och peppra. Blanda. Värm samtidigt svampen igen på medelhög värme. Grilla brödet ganska hårt på båda sidor. Det skall få grillränder men inte torka ut, så pannan måste vara varm. Ta ur och lägg på tallrik. Dela en vitlök och gnid ovan sidan på brödet. Det ger en lätt vitlökssmak utan att bli dominerande. Om du gör båda varianterna på Bruschetta, så delar du brödet på mitten, eller steker två skivor per person. Lägg  en liten klick smör i svampen och smaka av med salt och eventuellt mer peppar. Dra av värmen och vänd ner lite skuren persilja. Fördela svamp och tomater på brödet. Toppa svampen med lite mer persilja och riv (skall aldrig skäras i en sallad) mozzarellan över tomaterna. Vintips: Terra di Brolio (Toscana)